Wojciech Pszoniak

WOJCIECH PSZONIAK
Zwykly
wielki  aktor czlowiek zmagajacy sie
sztuka ze soba
i nosna  idea
by nie zabraklo teatru
Byl kims
komu zycie sie przydarzylo
ale to znaczy
ze nie ujawnilo sie ono
bez konceptu
i z niewiadoma przypadkowo
lecz takiemu
ktory nigdy
nie wychodzil
z matecznika rozleglosci
sceny ducha
Dziwiono sie
ze prawie sie nie identyfikuje
z duma kunsztu
aktorstwa zawodowego
a on ubieral
stosowne przeslaniem
szaty dnia
a sama misja
nie tylko byla ta matematyka
ale i wielka oswiecona
i iluminujaca strategia
synchronicznosci
mozliwych znakow  pomyslnosci
gdzie nieznane
kreowalo wprost
celnosci tajemnice
nieodroznialna –
od kogos
tak charyzmatycznego
22.10.2020
***
HPD


Рецензии