Леся Украiнка. Три Нi!
Оті вогні, досвітні та урочі,
що сяяли у темряві для неї,
тепер в ночі мої бентежать очі,
перемагаючи безпомічне та злеє.
Не вигадка – жіноча мужність, ні!
Оксиморон живий? Так! мужня жінка!
І всі незгоди, і пекучий біль
здолала мужня Леся Українка.
2. Минуле. Друге «ні!»
Незграбна дівчинка, бридке те каченятко.
Красунею вона не стала, ні!
Але любили брат та мама з татком,
І хоч би й залишитися одній…
Але Господь не дав на самотині
Оплакувати їй своє життя:
Він дав Вогонь улюбленій дитині,
Порятував від тління-небуття.
3. Лесині слова. Третє «Ні!»
Ні, я хочу крізь сльози сміятись,
Серед лиха співати пісні…
Л.Українка.
Буду жити! Геть, думи сумні!
Л.Українка
Пісні та крила – ось два рідних слова,
які любов і силу дарували.
Хай в тілі – неміч, та душа – здорова:
пісень і крил в житті їй вистачало.
Від слів гарячих сонечко сіяло!
Та не минути чорної пори…
Не забарилось лихо – та й настало.
Страждає тіло, і душа горить.
Які там крила? І які пісні,
коли хвороби налягли камінням…
Що ж, покоритись темряві? О, ні!
Чекати в небі сонячне проміння!
Зусилля… Ще… І радість не спинити,
бо знову чую Лесині слова:
– З тобою я… Допоки ти жива,
Твої – пісні та крила! Будеш жити!
На фото: Леся Українка.
Свидетельство о публикации №120100709326