Обстановочка

 САША ЧОРНИЙ
 
(1880 -1932,  - російський поет Срібного століття, прозаїк, здобув широку популярність, як автор популярних лірико-сатиричних віршованих фейлетонів)

                ОБСТАНОВОЧКА

Синочок рюмсає, покараний за двійку з плюсом,
віднесла жінка в перукарню  кровний рублик,
і чоловік, знесилений  крамничкою  і флюсом,
за місяць збитки підраховує крізь зуби.

Скриплять на рахівниці копійки останні, жалюгідні,
купівля парасольки й дров прибила, ще – радикуліт,
капот рожевий в ванній,  вічні злидні
кидають лисину пониклу в піт.

Під стелею насвистує щось чижик
(хоч пташка Божа з ранку ще не бачила пшона),
на блюдці кисне одинокий рижик,
але горілка випита учора ще до дна.

Під ліжком доня ставить кішці клізму,
в напливі щастя рот відкрила і тремтить,
і кішка, хмурому віддавшись песимізму,
трагічним голосом схвильовано кричить.

Сестра безброва у облізлій кацавейці
гвалтує геть застуджений рояль,
а за стіною десь сусідка-білошвейка
романс співає - "Зрозумій мою печаль"

Не зрозуміти як? В їдальні таргани замовкли,
черству скоринку кинувши, задумалися, дзвін
стаканів у буфеті співчутливий та ще вогкість
сльозами капає зі стін…


Рецензии