Prawda i wino

PRAWDA I WINO
Niby dlaczego
mowilo sie
ze w winie
kryje sie prawda
Przeciez chyba
nie o to chodzi
ze jak go ktos
naduzyje
to paple
bez opamietania
i czasem
cos wygada
czego swiat
nie widzial
a raczej
nie wiedzial wcale
To nie moze jednak
byc to znaczenie
jako zrodlo
tajemniczego
sformulowania
Moze wiec
decyduje o tym
jego piekny
rodowod winogron
ktore sciagaja
ze slonca
wytrawna prace
podniesienia lotow
i slodycz
naszej wyobrazni
Wino-jak nie ma
miec zwiazku
z prawda
jak to
przyjaciel poetow
ktorych porywa
nowymi szlakami
widzenia i czucia
jest im potrzebne
jak chleb fantazji
aby choc troche
wymknac sie
z ciasnej
od uzytkowych mysli
codziennosci
Chwale cie wino
ktore nas
uczysz szalenstwa
w umiarze
i umiaru szalenstwa
rydwanu niezwyklosci
Dopelniajacym geniuszem
sprzeciwiasz sie
ziemskosci
pelnej ciasnej winy
samozapamietania
Stawiasz swa
ozywiona mowa
na nieograniczone
i swiatle- czyms
mysla zaskakujac
nasze perspektywy
Dobrze jest gdy
bywasz nie za daleko
sasiadujesz z szczesciem
szczere i powazne
nie przeoczysz sekretu
pragnacej otuchy duszy
przyjazne i otwarte
glebia promieniujesz
i sie swiatem skrytym
biegle wypowiadasz
nic niczym nigdy
cie nie zastapi
i twej w tobie prawdy!
30.05.2017
***
HPD


Рецензии