Letnia wyprawa

LETNIA WYPRAWA
Gdy natura
zniewala swa
letnia szata szczescia
kroluje nad myslami
swym dyktujacym zielen
olsnieniem
Odbiega wiec pamiec
zwyczajowa wiedza
i natretne plany
na widok kolorowej lodki
wypelnionej przyjaciolmi
i tkliwa wyobraznia chwili
gotowa wyprawie na wyspe
dodac parateatralnej mitycznej akcji
i wpisac figle czlekowodnego trytona
czy u celu nawet dokonac wskrzeszenia
dawnej groty malowniczych bogow
Uwazaj-za mieniacymi maskami twarzy
kryja sie juz od dobrej chwili
puste z zachwytu emanacje wrazen
do ktorych jak do pozostawionych gniazd
zakradaja sie byc moze dawne duchy miejsca
letnim popoludniem niezdolne powstrzymac
uobecniania swego opiekunczego czaru
12.05.2017
***
HPD


Рецензии