Kiedy jestem gdzies na wsi

KIEDY JESTEM GDZIES NA WSi
Kiedy jestem gdzies na wsi
jawi mi sie ona
swiatem calym naraz
i szybko przypominam sobie
o opuszczonych
rezerwatach wyobrazni
Wszystko powraca
do swej naturalnej macierzy
symboli i znaczen
pierworodnej pamieci
Budzi mnie niezawodnie
nie zreczny smartfon
a wiejsko prawdziwy
ochryply glos koguta
zadufanego swa misja
Owoc tu zerwany
zawsze jest odkryciem
blizszym rajskiego smaku
a piesn wieczorna
zagarnia bez reszty
bytowanie
A pod stopami
ziemia  nie odmawia
wzajemnosci
niebo zas skrzy
bardziej gwiazdami
gdy przyciaga
modlitewne chwile
12.11.2016
***
HPD


Рецензии