Zagadka

ZAGADKA
Nie wiem
czy to zagadka
do odgadywania
ale ciekawosc
sprawdzenia tego
kaze mi szukac
we wszystkim
klucza ciagu
wyprowadzenia
czy chocby
i wyjasnienia
Bo jesli Uhde
niemiecki malarz
uczynil Brucknera
na obrazie apostolem
Ostatniej wieczerzy
ktory w dodatku
bardzo przypomina
z profilu meza
czyzby poprzez muzyke
mialo cos powrocic
z dawnej tajemnicy
albo esencja muzyki
sie celnie posluzyc
by bardziej zywa
uczynic zagadke-albo
pospiesznie aktualizujac
chcialo ostrzec przed zmiana
przeobrazeniem w czyms
co jeszcze choc symbolem
bywa wszystkim zywe?
16.06.2020
***
HPD

 


Рецензии