Chinska impresja

CHINSKA IMPRESJA
Przywiozlam
porcelanowy
kubeczek
ze slynnym  widokiem
z dalekiej podrozy
ktory teskniac
za niezbednym spodkiem
przyciagnal z polki
jedyna pozostala
z zabawek
rzecz z dziecinstwa
gleboki
pomaranczowo obrysowany
z zabkowanym brzegiem
talerz do zupy dla lalki
z lat stalinowskich
Teraz polaczyly sie
pogodnym
lukiem czasu
i czarownym pozytkiem
laczacej swe wspomnienia
i marzenia pamieci
opasujacej je uwaga
jak bezcenny mur
swoje szczesliwe panstwo
30.11.2018
***
HPD






Рецензии