Jacy byli

JACY BYLI
Jacy byli
Ci co nas
wychowali
uraczyli wiedza
uzyczyli sciezek
Ci z bliska
czy z daleka
wielokroc przywolywani
do porzadku
odnosnie tego
jaki swiat jest
moze byc
powinien byc
w powszechnym wzroku
Co zostaje
na koncu
jesli przez sito
zmieniajacych sie
dominant wartosci
przeleci juz
ostatnia grudka zlota
czegos zupelnie bezcennego
bo sie go nie obroni
wlasnym jedynie echem
Co wtedy?
I czy nam wszystkim
tez to nie grozi
Moze zapytajmy kogos
z przeszlosci…doswiadczonego
np. Rumiego Mevlane
niech wyprowadzi nas
swym konceptem mysli
ze na koncu i na poczatku
slowo zawsze jest statkiem
a morze wiecznym sensem
a te razem oba ktoz  jakim
powstrzyma wyobrazeniem?
25.04.2019
***
HPD





Рецензии