Тарас Бульба та його хлопци. Отрывок. По Н. Гоголю
В осторожно приоткрытой дверце чердака показалась батькина обритая голова с казацким длинным чубом и с висячими турецкими усами. Простецкая добродушная физиономия старого вояки, бывшего грозного рубаки расплылась в широкой улыбке:
- Шо вы там, хлопци, рОбыти на чердаку? Потолок у горныци трясэться. Штукатурка сыпается. Мы з мамкою вашей злякалысь. Думали шо черти пляшуть гопака. Тики борщ з салом, та с галушкамы началы исты. А тут и началось. Я аж галушкою попэрхнувсь.
- Дрочимо, батьку, дрочимо! Нэ мишай нам! Нэ отвликай! На картинку дрочимо. Нам в бурсе картинку намалював один. Дуже гарно вин малюе. Як жива, стерва! Больно уж хороша! Со всем, шо в их, в дивчинах, там е. Выпуклости та впуклости всяки. Та кудряшки ныщще пупа, аккурат промиж ляжок. Возбудились мы трохи на нэй.
- Ну, бог вам в помощь, хлопци! А я уж злякався. Тож ще подумал: а мож гопака воны пляшуть, без трусив, с дивчинами.
- Ни, батьку! Ще нэ прыйшлы дивчата. Так пока тильки дрочимо. Невтерпёж! Яйцы ноють. Писька дэрэвьянна стала.
- Ну-ну... Готовьтись, подрочите. Шоб с дивчиною не опозориться и быстро ни кончить. Я тож молодым дрочив. Ще як! Аж кулак болив в мэнэ. Як от сабли. Як саблею цилый дэнь махав против ляхив поганых.
Ще можите салом кулак помазати. Я могу вам шматочок прынэсты. Для доброго дила нэ жалко. Мягше будэ ходить у кулаци. Нэжнийш. Без мозолив. Сам по соби знаю.
Був тож таким. Женишком прыщавым. Обтруханным. Та обдроченным до крайности. На мамку вашу дрочив кажду хвылыну. Красоткой була маты ваша тоди.
Уж и погонял я тоди йи после свадьбы. Тры дни з нэй нэ злазыв. Та з крОваты. Тики охала та пукала пидо мною. От моих стараний з нею, та з её впуклостями всими. Николы було аж у двир, до витру сбегати. Як кроль якыйсь, одуривший.
Вас надо було робыты. Шоб таки ж булы. В батьку. Вот и старався я. Ох, уж и старався! Маты ваша гарно помнэ мисяць цэй мэдовый.
- Ну спасибочки, батьку, шо нас тоди зробыв!
Ты топай у хату. А мы скоро кончим свои срочны дила, та и спустимся. Ха-ха! Сначала спустим, потом спустимся. До вас з мамкою. Вы пока сало з галушками кушайте. Та нэ пидавитэсь, нэ лякайтэсь. Дюже гарное сало у цим року. Шо ж им давыться-то.
- Ну бог вам в помощь, сыны. Видать, совсем взросли сталы. Пора бы вам и пороху понюхать крымского. Чи ляхского.
Пиду-ка я, люльку свою раскурю. Та посижу на завалинке. Дило мое стариковськэ. Сыдиты на печи, та пукать у валинок.
Но ще разочик на ляхов поганых схожу! Схожу нэпрэминно! Объязатэльно! А после уже и на печку, у тулупи та у валинках зализу.
Нэ зломайтэ свои тараны, свои пысюны. Со усей своей дури молодэцькой!
Оставьти ще трохи и жинкам своим будущим. Им ведь тож того трэба! Ще як трэба! Даж бильш чим сало с галушкамы!
(Продолжение следует)
***********
14.4.20. СПб
Свидетельство о публикации №120041411233