8. М. Коцюбинському

Походить він із роду Кочубеїв,
Що мешкали в Криму колись.
В його крові - бунтівність Прометеїв
З відвагою навіки заплелись.

Його сім"я була російськомовна.
Але ж коли Михайлик захворів -
В гарячці відродилася розмова
Словами сивих предків та дідів.

Йому були не до вподоби грати,
В"язниці духу надто затісні.
То ж в десять років він почав складати
Омріяні українські пісні.

Вчителював він також на Поділлі,
Боровся з філоксерою в Криму...
Протистояв насильству та свавіллю.
Не до вподоби паничі йому!

Він напророкував загибель націй,
Про тінь забутих предків нагадав...
Майбутню революцію руйнацій
В своїх оповіданнях описав.

В них варвари бездумно шаленіють
У танцях закривавлених ножів.
І віє морок. І згасає мрія
У вируванні пожовтневих днів.
15.09.2019


Рецензии