Помандрую по Карпатах

По Карпатах ,друзі з вами
Помандрую  залюбки.
По дорозі і стежками...
Про Карпати всі  думки.

ПІП-ІВАН ЧОРНОГІРСЬКИЙ
Д’ небу високо  здійнявсь,
До однієї із найвищих
У Карпатах записавсь.

А найвищая ГОВЕРЛА–
Королева  наших гір .
На ній капсули з землею
З областей усіх, повір.

ПЕТРОС – «ГОРА ГРОЗОВАЯ» -
Найнебезпечніша з Карпат.
Тут завжди буря громовая,
І блискавки все б’ють підряд.

Гора ТУРКУЛ з Чорногори,
Чи трикутная  гора.
Ще й озеро «НЕСАМОВИТЕ»
На схилі ж бо приберегла.

Гора ГЕМБА розмістилась
На Полонині  Боржава.
Водоспадом ШИПІТ прикрасилась -
Це її краса і слава.

Гора РЕБРА в Чорногорі
Стала центром же хребта.
І щоб знать, над рівнем моря -
Більш двох тисяч  висота.

Гора СИВУЛЯ ,що в Горганах,
Сива-сива ще з віків,
Чи від хмар,що нависають,
Чи від каміння й лишайників.

А гора ВУХАТИЙ КАМІНЬ,
Що лежить в межах  хребта,
Людське ж  вухо бо ,направду,
Має форму  ця  брила.

ГУТИН ТОМНАТИК найкрасивіший
Із найвищих всіх вершин.
Він для когось –найзнатніший.
Тут же безліч є тварин.

Із гори ГОРГАН ІЛЕМСЬКИЙ
Всюди тягнуться хребти:
На південний схід –АРШИЦЯ.
Та й туди треба пройти.

На південний захід – ЯЙКО
Прокладає свій маршрут.
Засніжена гора ГРОФА,
Й КІНЬ ГРОФЕЦЬКИЙ також тут.

Ну а ще є  ШПИЦІ й МЕНЧУЛ,
І БЛИЗНИЦІ і ДАНЦІЖ.
І ЖАНДАРМИ і гора БРЕСКУЛ,
ЧОРНА гора й красоти ті ж.

Ну,а далі – ПОЖИЖЕВСЬКА,
СМОТРИЧ,СТІГ  та ще й КУКУЛ,
БЕРЕБЕНЕСКУЛЬ і гора ТЕМПА,
Де частенько був гуцул.

А  іще є гори інші,
В яких варто побувать.
Від Кавказьких гір не гірші,
Й про це варто пам’ятать.

21.07.2019 р.


Рецензии