Ежи Фицовски Я не смог

***
nie zdolalem ocalic
ani jednego zycia

nie umialem zatrzymac
ani jednej kuli
 
wiec kraze po cmentarzach
ktorych nie ma
szukam slow
kt;oych nie ma
biegne
 
na pomoc nie wolana
na spozniony ratunek

chce zdazyc
chocby poniewczasie


***
я не смог уберечь
ни одной жизни

я не смог удержать
ни одной пули

я кружу по погостах
их нет
я ищу слова
их нет
всё бег

непрошенной помощью
спасением – слишком поздно

успеть
пусть не вовремя


Рецензии