Советская Россия. Христо Смирненски
Желязна бе твойта броня -
В желязо духа обкова
И твърдо стоя ти на коня,
Изправила в подвиг глава.
Гореше над теб небосклона,
пробляскваха мълнии зли
и удряха в светлата броня
вихрушки от вражни стрели.
Нощта бе пълна с хиени
и болка душа ти смрачи,
а чакаха в теб устремени
разискрени жълти очи.
Но ти беше с броня железна,
но камък бе твойто сърце,
и мина над черната бездна
неспуснала в немощ ръце.
И стихват днес бури метежни,
и милват те първи лъчи -
земя на душите безбрежни,
на гордите сини очи!
--------------------------------------------------
“Советская Россия” Христо Смирненски
Броня и твой дух заковала,
И грудь защищает броня,
В седле нерушимо ты встала,
На подвиг направив коня.
Всё небо над полем горело,
Сверкали в нём молнии зло,
Но трескались вражии стрелы
Об эту броню, как стекло.
Гиенами полнились ночи,
Мрачнела от боли душа,
И яркие жёлтые очи
Всё крались к тебе, не спеша.
Но ты ту броню не снимала,
И сердце твоё – как гранит.
Ты руку в рудник опускала,
Ковала и саблю, и щит.
Те бури, что рвали мятежно,
Рассеялись в свете лучей -
Лучи те сияют безбрежно
В стране гордых синих очей! (30.04.2019)
Свидетельство о публикации №119043006347