Люси Ларком - Утка Душка

Кря, кря, кря!
Белых три и пёстрых пять.
Ну и что, что ты жених
В перьях сизо-золотых,
Я тебе не мама-утка,
Нечего мне строить губки!

Кря, кря, кря!
Спинка белая рябА,
Не пугай утяток жутко,
Рассержусь я не на шутку,
И не надо так кричать,
Ведь ты душка, мне ль не знать.

Кря, кря, кря!
Между нами говоря,
Вы, как люди, глупЫ утки,
Нет совсем у вас рассудка,
Всё без умолку трещите,
Всё красуетесь, да спите.

Кря, кря, кря!
Да ну хватит уж кричать!
Из-за вас я тут как Утка,
Помолчите хоть минутку!
Эх, вы глупые утята,
Я вам тоже очень рада!

Кря, кря, кря!
Раскричались почём зря,
Топаем скорей на пруд,
Меня дома с водой ждут,
Шевелите лапками
За моими пятками!

***
Lucy Larcom
Dumpy Ducky

Quack, quack, quack!
Three white and four black.
Your coat, you saucy fellow,
Shades off to green and yellow:
Do you think I like you best
Because you are prettiest?

Quack, quack, quack!
White spots on his back,
Chasing his long-necked brothers,
I see him, old duck-mothers;
You need not quack so loud,
Nor look so stiff and proud.

Quack, quack, quack!
Ducks, you have a knack
Of talking and saying nothing,
And showing off fine clothing
Like many folks I see
Who wiser ought to be.

Quack, quack, quack!
Please to stop your clack!
They call me Dumpy Ducky;
Do you not think you are lucky,
You ducklings all, to be
Named for a girl like me?

Quack, quack, quack!
What is there that we lack,
You with a pond for swimming,
I with my bucket brimming,
You with your web-toes neat,
I with my stout bare feet?

Boston: James R. Osgood and company,
Late Ticknor & Fields, and Fields, Osgood, & Co. 1875


Рецензии