THE VANE

when on a roof you stand, it's like flying over land
and only roofs are higher, and yet higher is just the vane
it's same old tale: destined to fail
an arrow and a spinner on a nail
he'd so much want to stay firm ans stable,
and never mind all that rumor has ,
but he's turning to the right and left, alas
to what do you cling, what good do you bring
when you are such an unsteady thing

all night til morning by winds it was broken
and in the morning, the other ways turning
from storm to squall, he'd grow so old
that he'd confuse the corners of the world
yet he forever waited for moment
when  promised time would strike
and everything would suddenly be right
the essence will show
and he'' be one to know
and tell the wind the way in which to blow

but time had come, with such a snowstorm
that the vane got rocked hard and off the steeple torn
in dreams of the good
as in the snow he stood,
he vanished in a strange neighborhood
but you can trust me or not trust me, but i know this for sure:
since then that town has had winds no more
and the secret is plain: no reason to strain
when no one's turning in response, not even vane



оригинал-- Машина Времени, "Флюгер"

На крыше стоишь как над землей паришь
А выше только крыши и лишь флюгер выше крыш
Он сделан везде к своей большой беде
И стрелки и вертушки на гвозде
Он так хотел бы остаться твердым
Во избежанье дурной молвы
Но вправо влево крутится увы
Ну где тут честь сберечь
Об этом и речь
Такая неустойчивая вещь
Всю ночь до утра ломали ветра
А днем крутить с утра в другую сторону пора
То буря то шквал он так уставал
Что путать стороны света начинал
А он все ждал что настанет время
Назначенный час пробьет
И в мире станет все наоборот
И вскроется суть он сам когда-нибудь
Укажет ветру путь которым дуть
А он все ждал что настанет время
Назначенный час пробьет
И в мире станет все наоборот
И вскроется суть он сам когда-нибудь
Укажет ветру путь которым дуть
Но время пришло и так замело
Что флюгер раскачало и со шпиля сорвало
В мечтах о добре по зимней поре
Он сгинул в январе в чужом дворе
А только верьте или не верьте
Но мне известно наверняка
Что в городе с тех пор ни ветерка
Нехитрый секрет ведь дуть смысла нет
Когда никто не крутится в ответ
Нехитрый секрет ведь дуть смысла нет
Когда никто не крутится в ответ


Рецензии