Алишер Навоий. Махбуб ул-кулуб

      ***
  Кишиларнинг ахволи,феьл атвори ва гап сузларининг ахамияти хакида
   Бу кирк фаслдир
1.Одил подшохлар тугрисида
         ***
Адолатли шох,худо суйган инсон
Ранг кушган,рангсиз олам тусига
Одиллиги янчиб иллатли гумон
Ишонч яратиб юрт эртасига
Гуе,неьмат егдираетган осмон
Файз кушиб,фаслнинг турттасига
Мамлакат гамида дард чекиб чунон
Нур булиб,куй булиб хар сасига
Адолатли шох халкидан гиргиттон
Бури буйлолмас,куй-кузисига
Жами гам кусурларни килар вайрон
Угри уйлолмас дарвозасига
Мусофир йултусар вахмидан омон
Халк яйрар,юртин овозасига
Одил шохнинг хайбатидан ганим кон
Етар узининг жанозасига
Етмай ниятига,ранг-руйи сомон
Жазо ути ловуллар осийга
Одил шохнинг гайратидан эломон
Масжит,мадрасалар дуосига
Одил шохнинг саньатидан илмкон
Тула зукко,донолар бахсига
Одил тиги нопок кулларни осон
Чопар,кул чузса баракасига
Тун-кун савдо авжда,пориллар шамдон
Хеч ким колмас, безори касига
Шомдан сахаргача,масжидлар хуфтон
Намозин кушар хамду сасига
Шох уз давлатида на факат посбон
Элин равнакин хур овозига
Далаларида хам у хушер чупон
Куз тикиб,кукда турна,гозига
Кора кузгунлардан асраган мерган
Халк рози,соз кушар роз созига
Сипохлар мард фидойи,эркин, шодон
Сидкидил бош эгкан хар сузига
Кун-кеча яйратган яллаларни он
Кушар бахтли аллалар розига
Кизил еноклар итоатида жон
Ибодатлар кушар оз-озига
Халол мехнатдан бари кулар хандон
Алерлар айтиб шох-у,козига
Кексалар дуода,куллар бегумон
Тилга ер,шукр килиб узига
Очларга булса у очил дастурхон
Ялвнгочга либос поендозига
Булиб мамлакат мард сохибкирони
Нур кушар,дуолардан юзига
Емгирдай химмати эл аро комрон
Орзулашар,бош куймок изига
Олимлар шаьнига битсалар достон
Шоирлар газали-эьзозига
Бастакорлар куй битар офатижон
Хофизлар куйлайди боз-бозига
Адолатпарвар шох,халкга имон
         ***


Рецензии