Алесь Рязанов. Танец со змеями
способен, почувствуй, где твоя сила; оно пре-
вращается в танец, оно превращается в празд-
ник, сплетая движенья в единственный в мире
узор.
Я жду – с великим хотеньем и острым страхом.
Меж тем из морской пучины уже вынырнули две
змеи, две мои ненасытные казни.
Они набрасываются на меня с дикой страстью:
тугие скользкие петли сжимают меня в объятьях,
быстрые жала целятся мне в лицо…
Я отдираю их от себя, хочу задушить их и
растоптать, я кружусь, извиваюсь, кричу…
Отовсюду, из улиц и дворов, выходят ко мне
горожане.
Моя невозможная битва, мой погибельный труд
– будто магнит для зевак…
– Какое зрелище!.. – в голосах публики я
слышу чистый восторг: –
Где еще встретишь такой напряженный ритм.
Кто еще покажет нам такой изощренный танец.
Алесь Разанаў
ТАНЕЦ З ВУЖАКАМІ
Змаганне захоплівае мяне: яно разня-
вольвае усе мае здольнасці, яно абуджае
ўсе мае сілы, яно становіцца танцам, яно
становіцца святкаваннем, яно тчэ з маіх
рухаў свій непаўторны ўзор.
Я ашчаджаюся ад яго. І чакаю яго.
А з мора ўжо вынырнулі дзве вужакі –
дзве неспатольныя помсты.
Яны апантана накідваюцца на мяне,
абкручваюць слізкімі шчыльнымі звівамі,
пстрыкаюць джаламі ў самы твар…
Я аддзіраю іх ад сабе, я душу іх рукамі,
тапчу нагамі, кручуся, уюся, крычу…
Навокал, з усіх бакоў, збіраюцца гара-
джане.
Нібыта прыцягнутыя магнітам, яны
глядзяць на мой адчайны міжбой, на мае па-
гібельные вымагі…
– Якое відовішча!.. – у захапленні, я
чую, гамоняць яны. –
Мы першы раз назіраем такі напружаны
рытм,
мы першы раз бачым такі выкшталцоны танец.
Свидетельство о публикации №118123106464