Алесь Рязанов. Колодец

КОЛОДЕЦ
   Опять эта жажда.
   А у колодца поставлен страж, чтобы не дать мне
напиться.

   Он заглядывает в колодец и говорит: «Смотри!..»
Колодец глубокий-глубокий, и вода в нем прозрачная
и чистая, и она –  кажется  –  пульсирует,  словно
сердце, и движется наружу.

    – В колодце – твоя жажда, –  говорит мне страж. 
– Когда она дойдет до предела,все тотчас переменит-
ся: вода перельется через край,и ты сможешь напить-
ся вволю, но раньше – никак…

   Я верю стражу,
   я верю колодцу,
   я верю своему неизведанному предназначению –
   я готов терпеть, сколько нужно терпеть,
   я готов гореть в невидимом пламени жажды, чтобы
исполнить то, что должен и что могу…

Стою у колодца, и сам я как чудный колодец, что ищет
воды всем своим существом, когда дно его ищет жажды.

                Алесь Разанаў
СТУДНЯ
   Прагну вады.
   Але каля студні сядзіць вартаўнік і не
дае мне напіцца.

   Ён зазірае ў студню і кажа:“Дзівіся!...”
Студня  глубокая-глубачэзная,  і светлая  ў
ёй  вада, і  яна,  мне здаецца – уздрыгвае,
быццам сэрца, і падымаецца да паверхні.

   – У ёй  відаць твая  смага, –  кажа мне
вартаўнік. – Як толькі  яна ў  табе дойдзе
да самага краю, усе пераменіцца ўвачавідкі:
вада перальецца праз верх, і ты тады зможаш
напіцца ўволю, але дагэтуль –  не…

   Я веру вартаўніку,
   я веру студні,
   я веру  свайму нераспазнанаму прызна-
чэнню –
   і  гатовы гарэць на нябачным вогнішчы
смагі, колькі трэба гарэць, каб споўніць,
што мушу і што магу…

   Над студняй стаю, і сам я падобны да
дзіўнай студні, што  ўсею сваёю істотаю
прагне вады, і глыбінёю апошняю – смагі.


Рецензии