Анатоль Сыс. Жажда

Под камнем движется вода:
течет бесшумно
               и упорно.
А в поле просят пить стада,
          и пахарь с пашнею, и ворон.

Забыла вкус дождя земля.
Не почва — пыль летит сквозь пальцы.
И жён давно не ждут поля:
посеян лён, да не поднялся.

Скорей решайся на полет,
товарищ давний, ворон верный!
Найди ручьёв холодных вены
и камень среди мхов болот.

И потекут тебе вослед,
по зову жажды,
отовсюду,
деревья,
птицы,
звери,
люди —
сквозь смертный жар,
сквозь белый свет.

                Анатоль Сыс

СМАГА
Цячэ з-пад каменя вада
таемна,
сьцішана,
упарта,
а ў полі сьмягнуць гавяда,
ральля,
гайворан
і араты,
нібыта з самых першых дзён
ральля ня ведала расінкі,
і Евін лён – дарэмны плён –
вышэй зямлі,
ніжэй былінкі.
Гэй, узьніміся да нябёс,
гайворан чорны, сябра верны,
знайдзі вады блакітнай вены
і камень, што ў імшары ўрос,
і пабрыдуць табе наўсьлед
без супачынку,
безь пярэрвы
і людзі,
і зьвяры,
і дрэвы
празь сьмерць,
праз жвір,
праз час,
празь сьвет.


Рецензии