Усну в ночи... Иван Коваленко

"Засну вночі, і знову тихий стук..."

Засну вночі, і знову тихий стук:
Вони прийшли побільшувати мук,
Померлих душі... Коли усе засне,
Ви їм чужі. Вони зовуть мене,
Приходять і стоять навкруг у голові,
І мовить кожне, і слова живі:
А ти усе за мене дороби,
А ти усе за мене долюби,
А ти усе за мене дотвори,
А ти за мене все договори.
А ти за мене пісню доспівай,
А ти звільни з ярма наш рідний край,
А ти моєї досягни мети,
А ти за мене кату відплати.
А ти, а ти, а ти…
А що я можу, коли я один,
Коли у мене мало так годин,
Уже не років, місяців і днів
(Я і раніш багато що не вспів),
Коли у мене вже замало сил
Для замордованих, що зводяться з могил.
А я ще у боргу і у живих,
Не всіх зігрів і мало зменшив лих.

Одне я твердо обіцяю вам:
Я пам’ять вашу в безвість не віддам,
Навіки в серці вас я збережу
Аж поки сам не перейду межу.
І разом з вами я тоді знайду
Того, хто здатний знищити біду,
Сильнішого, твердішого за нас...

Ну, до побачення, вже спати час.
Спасибі вам. Он перші вже півні.
А скільки мук лишилося мені...
-------------------------------
“Усну в ночи, и снова – тихий стук” И.Е.Коваленко

Усну в ночи, и снова - тихий стук:
Они пришли ещё прибавить мук,
Умерших души… Когда все уснут,
Вы им чужие, а меня – зовут,
Приходят и становятся вокруг,
И каждый говорит, и звонок звук:
“Доделай всё, что можешь, за меня,
И долюби, что можешь, за меня,
И сотвори всё то, что я не смог,
И говори, как я, посредством строк,
И песню чисто за меня допой,
И от ярма спаси наш край, он – твой,
Достигни цель, что не далась мечу,
И за меня отдай всё палачу.
Я отдаю тебе свои мечты:
За них мы умерли, а ты, а ты, а ты...”

А что же я могу, ведь я – один,
Ведь я уже дожился до седин,
Мне остаются дни, а не года
(И раньше успевал я не всегда),
И у меня осталось мало сил
Для замордованных, кто встали из могил.
Ведь я ещё и у живых в долгу,
Для них и делаю всё то, что я могу.

Одно я твёрдо обещаю вам:
Я вашу память в безызвестность не отдам,
Навеки вас я в сердце сберегу,
Пока покой не обрести могу.
И вместе с вами я тогда найду
Того, кто сможет отвести беду,
Сильнейшего, твердейшего из нас…

Ну, до свиданья, звёздный свет погас.
Спасибо вам. Петух поёт, звеня.
А сколько мук осталось для меня…

(25.10.2018)


Рецензии