Igor Rasteryaev. A Leningrad song
Ladoga lighthouse’s faraway aglow.
I don’t feel the blues although at this site
I can see sometimes flashes in the night.
I can’t rest my mind - what will be the price,
Caravan of trucks on a thawing ice.
You are one of them, all worn out and beat
Going out again on your blockade trip.
Over thinning ice’s trip to Leningrad.
You must only go, you cannot turn back.
You can only leave see the God above
When the windshield pops mixed with snow and blood.
Bombs explode ahead, chunks of ice fly high,
Caravan of trucks’ cutting through the night.
You are breaking through, propelled by your grace
Through your windshield death shows its bony face.
Metronome of heart’s beating in your chest.
The tormented city’s starving for the bread.
Maybe just right now somewhere in a shop
Heavy wrench of steel from a kid’s hand dropped.
Flashes outside: a Messer’s cutting grass.
Truck has stopped ahead, slowly went through ice.
Tins are jingling like hundred little bells,
Water on your right stretches to no end.
How many of you, those you who’re dead and gone
Never knowing who finally has won?
Hoping with no hope, revving with all your might
It is you who saved my family that night.
I can’t reach for you as the blizzard raves
We are far apart by seven decades.
You should only know in your paradise
It’s because of you I stand here on ice.
ОРИГИНАЛ:
Игорь Растеряев. Ленинградская песня
(текст на русском языке взят отсюда: http://www.igorrasteryaev.ru/texts/35)
Песня в исполнении автора: https://www.youtube.com/watch?v=R6fyvnTFkXA
Я стою, смотрю в стылый зимний мрак:
Освещает ночь ладожский маяк.
Хоть и нет в душе для тоски причин,
Чудятся порой всполохи в ночи.
Мысли ворошит, будто бы в бреду,
Караван машин на весеннем льду.
Среди них есть ты – изможденный весь,
Вышедший опять в свой блокадный рейс.
Курс на Ленинград через тонкий лед.
И нельзя назад, можно лишь вперед.
Можно лишь уйти к Богу босиком,
Если по пути – трассером в стекло.
Взрывы – тут и там, дыбом лед встает.
Караван машин набирает ход.
Ты собою рвешь вражье кольцо -
Скалит смерть в окно тощее лицо.
Мечется в груди метронома стук.
Город ждет муки, одурев от мук.
Может, в этот миг где-то у станка
Выронила ключ детская рука?
Вспышка за стеклом: «мессер» с неба бьет.
Вот передний встал и пошел под лед.
Котелки звенят сотней бубенцов,
Справа – полынья, вплоть до Зеленцов.
Сколько вас таких? - Тех, кто уходил,
Так и не узнав, кто же победил,
Под сомнений вихрь просто жал на газ!
Это ты моих сохранил и спас.
Не прорваться мне через снежный бред,
Разделяют нас семь десятков лет.
Лишь хочу, чтоб знал ты в своем раю –
Я из-за тебя здесь сейчас стою.
Свидетельство о публикации №118100500953