Госп1таль в Агроном11

Пройшли  війська  на  захід, далі,
Прогнали  варвара  за  Буг,
Стало  задачею  надалі
Здолати  штурмом  цю  ріку.
Боїв  великих  час  приходить,
Госпіталь  треба  надзвичайно,
Місцевість  обрана, підходить,
В  Агрономії  ідеально.
Замкнутий двір, будівлі  теплі,
Річка  тече, дерева, парк,
Рядом  прорив, де  саме  пекло,
Військово-польовий  стандарт.
Швиденько  встигли  розвернуться,
Хвилина - це чиєсь  життя,
Бої за Буг  уже  ведуться,
Поранених ждуть  прибуття.
Битви  кровавії  події,
Валки  поранених  росли,
Всі  жителі  Агрономії
Допомогти  бійцям  прийшли.
В  нянечки брали, санітари,
В  ношах  поранених  носили,
Від  перевтоми  потерпали,
Боліли  руки,  ноги, спини.
Здавали  кров, білизну  прали,
Померлим  милість  проявляли,
Носили  воду, прибирали -
Всіх  до  роботи  залучали.
Солдати  часто  помирали,
Від  ран, в  хірурга  на  столі,
Їм  скромно  почесть  віддавали
І  в  парку  хоронили  всіх.
Вибрали  парк  закономірно,
Місця  красивіш - не  бува,
Дерева  там  сумують  мирно
І  в  смутку  хилиться  трава.
А фронт на  захід  рвавсь  щосили,
І  госпіталь  за  ним  спішив...
Свіжою  раною  могили
Пам'яттю  стали  назавжди.
Агрономія  вся  в  скорботі,
Зробили  все, чого  змогли -
Парканчик  там  стояв  в  турботі,
Таблички, скромний обеліск.
Тепер меморіал масштабний,
Гранітний монумент солдатам,
І  напис  на  плиті   на  кожній,
Там  де  солдата  поховали.
В  день  Перемоги  мітинг  знову,
Коли  з`їжджається  рідня,
З квітами, вдягнені  святково,
Люди  прийдуть  на  ці  місця.
Шанують  їх  агрономійці,
Під  плитами  герої  сплять,
Час  пролина, як  води  в  річці,
Дерева  в  парку  лиш  шумлять.


Рецензии