Н. Гумилев

                *******
                (Стихотворение, нацарапанное поэтом
                на стене тюремной камеры в ночь
                перед  расстрелом).
     В час вечерний, в час заката
     Каравеллою крылатой
     Проплывает Петроград…
     И горит на рдяном диске
     Ангел твой на обелиске,
     Словно солнца младший брат.
     Я не трушу, я спокоен,
     Я – поэт, моряк и воин,
     Не поддамся палачу.
     Пусть клеймит клеймом позорным –
    Знаю, сгустком крови черным
    За свободу я плачу.
    Но за стих и за отвагу,
    За сонеты и за шпагу –
    Знаю – город гордый мой
    В час вечерний, в час заката
    Каравеллою крылатой
    Отвезет меня домой.

            ********   
  At close dusk, at sunset’s marvel
  Like a slender white-winged carvel
  Sails majestic Petrograd.
  Brightly burns on the red disk
  Your angel on the obelisk
  Like the sun’s young brother-lad.
  I am calm, there is no fear,
  A poet, a sailor, I have often seen death near,
  The executioner my will shall never sway.
  Let him brand me, burn me hard –
  With a black clot of hot blood
  For dear freedom I will pay.
  But for my gallantry, rhymed word,
  For my sonnets and brave sword
  My proud city, wide-awake,
  At close dusk, at sunset’s marvel
  In a slender, white-winged carvel
  Home me will safely take.


Рецензии