On music of East and West
They are visiting him in France,
They are taking his master classes,
At first playing only "by hands".
And he tells them about the wind and
the passionate power of Chopin,
And the sounds of a log, so even,
become then a masterpiece shortly!
The Japanese are playing promtly.
The Japanese do not hear passion.
And also Lang Lang's Beethoven:
It was even as an asphalt.
For a long time, shaking the air,
He was taught by Barenboim,
All passages iterating,
Chinese chopped, but it would go!
Why do they need Western music?
To say that: "technically
We'll catch up with you "- by fingers,
But not organically?
How do they listen to music?
What do they like in sounds?
Obviously not our tumult ...
To be appeased, calmed down?
To contemplate nature?
To hear in war - a symphony?
Not ecstasy of elation,
But yin and yang harmony?
Maybe our passions
They feel against the grain?
The East gives no master classes,
Silence at the call: "tell!"
***
О музыке Востока и Запада
Елизавета Судьина
Как японцы любят Катсариса!
Приезжают к нему во Францию
И берут у него мастер классы,
Играя сперва лишь "пальцами".
А он говорит им о ветре,
О страстной силе Шопена,
И ровные звуки полена
Становятся вдруг шедевром!
Японцы играют ровно.
Японцы не слышат страсти.
И так же Ланг Ланг: Бетховен
Его был ровней асфальта.
И долго, стрясая воздух,
Учил его Баренбойм,
И каждый пассаж повторно
Китаец долбил, но смог!
Зачем им музыка Запада?
Чтобы сказать: "технически
Мы вас догоним" - пальцами,
Только не органически?
И как они слушают музыку?
Что они в звуках любят?
Явно не нашу с буйствами...
Чтоб умиротворили?
Чтоб созерцать природу?
Слышать в войне - симфонию?
И не экстаз восторга,
А инь и янь гармонию?
Может быть, наши страсти
Им поперек души?
Восток не дает мастер классов,
Молчит на зов: "подскажи!"
Свидетельство о публикации №118053008203