I came back to my city... Мандельштам

I came back to my city which I know oh, so well.
It’s the place of my childhood. Every street tells its tale.

You are back to this city. Please, inhale, Please, take in
Riverbank and lamp lights, which are silky and dim.

The night sky in December looks familiar still.
Still, it’s colored in yellow. What a  sinister feel!

Leningrad, let me live, I am not ready to die.
You have numbers and names, let me dial! let me dial!

Leningrad, let me find all my friends, I need time.
I have addresses still. Why did they have to die?

I am living alone, I’m scared, I’m sad,
And my doorbell is broken, its sound is dead.

I've been waiting all night for my guests at the door
But the locks are like shackles, i can open no more

ЛЕНИНГРАД

Я вернулся в мой город, знакомый до слез,
До прожилок, до детских припухлых желез.

Ты вернулся сюда, так глотай же скорей
Рыбий жир ленинградских речных фонарей,

Узнавай же скорее декабрьский денек,
Где к зловещему дегтю подмешан желток.

Петербург! я еще не хочу умирать:
У тебя телефонов моих номера.

Петербург! У меня еще есть адреса,
По которым найду мертвецов голоса.

Я на лестнице черной живу, и в висок
Ударяет мне вырванный с мясом звонок,

И всю ночь напролет жду гостей дорогих,
Шевеля кандалами цепочек дверных. 


Рецензии