Д. Прилуцки. Драконья заплачка

Jack Prelutsky
A Dragon’s Lament
 (from THE DRAGONS ARE SINGING TONIGHT)

I’m tired of being a dragon,
Ferocious and brimming with flame,
The cause of unspeakable terror
When anyone mentions my name.
I’m bored with my bad reputation
For being a miserable brute,
And being routinely expected
To brazenly pillage and loot.

I wish that I weren’t repulsive,
Despicable, ruthless, and fierce,
With talons designed to dismember
And fangs finely fashioned to pierce.
I’ve lost my desire for doing
The deeds any dragon should do,
But since I can’t alter my nature,
I guess I’ll just terrify you.

Драконья заплачка

Устал быть свирепым драконом,
Набитым селитрой с огнём,
Дрожжжь, неописуемый ужас -
Есть в имени страшном моём.
Дурной репутации жертва -
Отродье, несчастный я змей, -
Молвой опозорен: грабитель,
Борзой мародёр, лиходей.

А я не хочу быть ужасным,
Презренным, бездушным и злым,
Есть когти для грубой разделки,
Клыки есть, и пламя, и дым, -
К профессии - нет интереса,
К драконьим делам, я не тать,
Наследственность, друг, не исправить, 
Придётся мне страху нагнать.


Рецензии