Ичэзущ

Сезэгъкъым жейм аджыгуэру,
Жэмыхьэтыр куэд щIауэ мэпырхъ,
Жэщ кIыфIыр лъэхъащи щы къарэу,
И лъэр аузым димых.

Сохъуапсэр жей IэфI езыхьэкIхэм,
Налогхэр ятау къыщIэкIынщ,
Абыхэм сыхуэхейщ я зэфIэкIхэм,
Сэ си кIэныр нэгъуэщIкIэ
          къикIынщ!?..

Бжьыхьэ жэщым жейр сфIэкIуэдами,
Къэуцым зызгъафIэу сыхэлъкъым,
Си IэщIагъэм дапхуэдиз текIуэдами?
Зэгуэр хъерыншэ сыхъункъым.

Iуэху мыублэм блэ хэсщ зэрыжаIэу,
Тхэным сэ сщIэу зеспщытащ,
Ичэзу хъуащ дыхэкIыну:
          джыдэкI, - гуахъуэкI фIэлъхьэным,
Анэдэлъхубзэр щIапIэ ихьащ.

Сызэгугъур къызэгугъужым,
Ахъырзэману зыкъэзужьынщ,
Дж щIэблэм къэхъуар ялъагъум,
Си лъагъуэр куэдым гъуэгу яхуэхъунщ.

Нэхъ мащIэ ирехъу хъэIужажэр,
Уи жейp щыныкъуэни гьэхъунщ,
Алыф къитхъэным дихьэхыр,
И пщIантIэпс къабзэкIэ -
          дахэу псэунщ.

Налкъутналмэсщ IуэрыIуатэр,
Ар адэжь щIаинщ:
ИугъащIэ ар къалэмыпэм къэзыщтахэм,
Иджы къэхъухэр тхылъымпIэм
          задейуэ тетхэнщ.

Жэгъуэгъу гъэгуфIэ дымыхъум,
ФIыкIэ дунейм дытеIуэнщ,
Зыр-зым дызджIуэм щIэдмытIэм,
Лъэпкъ куэдым я пашэ дыхъунщ.

Сокъуапсэ Иудейм къихъукIахэм,
Ахэр зылI ибыну куэд щIау зэрыIыгъщ,
Нэхъ нэщIэбжьэ мащIэ тлъэгъырагъым,
Зэ Iущ дыхъуну ичэзущ.
                2006 гъ.


Рецензии