Баба Дана мъжкарана

Автор: Генка Богданова

Казват, че е "мъжкарана",
героинята ми Дана.
Но чувствителна душица
има милата старица.
Дана кривини не трае,
с тях се бори както знае.
Де със думи, де с "Бердана",
отстоява баба Дана
дисциплината семейна.
Не остава тя бездейна,
ако някой ,,лука сгази,,
и наредбите не спази.
Никой Дана ,,не базаря,,-
ни комшия, нито царя,
ни снахата, ако кръшка,
ни сват - нагъл като въшка,
нито съпруг - пияница,
нито селската кметица...
От прозорче на тавана
зорко следи баба Дана,
кой на кого рога слага,
кой от глупост се излага,
кой  с откраднато живее,
кой от мързел дебелее...
Дана грешници не трае,
как да ги накаже знае.
Знаете я, тя е честна,
с борбеност е тя известна.
Милата ми баба Дана
е на правдата охрана.
Моралистка е призната,
страстно мрази и лъжата.
Мошениците и крадците
е готова тя  да „срита“,
Гази като луда крава,
всеки, който заслужава,
даже да й е роднина.
Никой Дана не подмина.
Тя е неподкупна, пряма,
друга като нея няма.
Книгата ми  прочетете
и сами се уверете!

Илюстрация из Интернета
 


Рецензии