Прозрение

Басня от  Генка Богданова


На село, впрегнато в  долап със стар чекрък,
видях магарето да се върти във кръг.
Мухи го хапят, жарко слънце го гори,
 то,  ноздрите издуло, върти ли,  върти...

Гледах в почуда, до смърт бе уморено.
„Тази твар е луда!-мислех възмутено.-
Ни с думи го подканят, ни камшик играе,
а само` си тича и  не си играе?!"

Но зърнах -  пред носа му люшка се бодил.
"Той е взел ума му. Гладът го е влудил."
Мечтаейки да стигне тази вкусна стръв,
гони без да дреме бодила, вързан с връв.

Тъй е и с Човека. Върти го в своя кръг
съдбата му нелека - житейския чекрък.
В света на Капитала, бедняка – проста твар,
богатите залъгват с трик изпитан, стар.

Подмамват го с надежди и с призрачни мечти,
с миражи го подвеждат, а той - върти, върти…


Рецензии