Не плачи, синеоко момиче!

Автор: Генка Богданова


Не плачи, не скърби, синеоко момиче!
И не страдай по него! Той друга обича.
Остави го след нея нещастен да тича.
Друг, по-достоен на теб сега се обрича.

Не линей, не жълтей като хладната есен.
Той на друга припява любовната песен.
Забрави го, не слушай кавала му писан,
любиш го ти, но той е на друга орисан.

Погледни се във извора бистър, кристален!
За твоята хубост друг момък е жаден.
Свий му пъстра китка с невен и със здравец!
Виж го, момиче,  той е по-личен, красавец?

Не скърби за неверния! Друг те обича.
Остави го напразно след нея да тича.
Ти засмей се отново - зора засияла,
друг обичай с душа като цвят затрептяла.

Ах ти, синеока, на кого ли говоря?
И защо ли със тебе напразно да споря?
Щом Любовта те  в сърцето младо  улучи,
знам, че никой на разум не ще те научи...


Рецензии