Як молодим читати л тературу?

      Як молодим читати літературу?


найважливіше – не скакати, не каратись
не робити при цім –
попуррі-тортури
встаньте
розширіть зіниці серця
як орли на невидимі зраки
їм потрібна – з двох метрів
література?


акомодації!!
що за фігню
вам без Сина повторюють??
акомодація!!
орлиного зору Есхіла,
старого Данте, Ісайї і – Ігоря–
але вічного – на безмежжі території...


читайте ландшафти!


ландшафти – готовність –
але бачити – позамежні території
тільки безмежжя і –
ми там зберемося
і дещо, вже там – блискавкою кинемо... навроді погляду...
але обдурених фахівців
нехай гуси стоячи обговорюють...


Акомодації!!
віднести на 4000 км
на 360 літ – і
бажано перетворити на пил
і запропонувати до поезій прогулянку –
і я очима залізу в дрібочку по лікті!
і ви тоді мене взнаєте:
і неясно ковтатимете
вироблені з божого пилу пігулки...
Орли! що п’єте? перед носом
своїм дими пускаєте?
Акомодація!!
Хочте не хочте
хоч завтра до Китаю!
Вас треба стукнути! –
аби в ропі пропала
всякої свідомості аберація!


Зрозуміли б,
що перед носом
взагалі... не буває й не знають.
Гомер з таких неживих
за звичкою, старий, насміхається...
Невже, недосмикані, непереборщені, ті,
що в городах над клоакою –
ахкають!
невже, орли небесні, не зафризурим
остаток їх осінніх почуттів –
передчуттів і зачуттів «в натурі» –
щоб вперше викинути їх
відчутно – «за стовпи Гераклові??»
Хай позлітають! –
з виклику художника,
насіли тут усякі,
ясні – до янголів!
неясні – до своїх чортів!!
Я бачу, – ще б надолужити –
і начеркав би, вспів.


Ви ж не виживаєте, нежиті, –
не можете Бога тручати...
Ви із крильми?? Та на Небі Він:
Він – це Він...
Що ви можете Наддосвідченому написати??
Що всі в кобрі, в заду змійчатім –
і без Нього шматочки, попуррі??
Це злітаю – Бах, Моцарт:
літую з Бетховеном
в союзників,
і як вас не убрала смаком ця
Поезія й Музика...
Яка воля?– яка фактура?!
яка радість без Ісуса –
в вимученій світській літературі??
Німотствующе; єдине і – стерто!
Понести слово із Бога –
так, за це просять вмерти.

Діти – це діти. Хто зна.
Молоді – у вікна зелені. І холодність.
...Вічна в майбутньому – Весна!
І – Молодість!

23.12.2008


Рецензии