Кървав спор

Генка Богданова

Чух, че  днеска под стрехата,
в двора на една позната
скарали се и се сбили
ТРИ врабеца лекокрили,          
СЕДЕМ свраки празноглави,      
ДЕВЕТ врани черноглави.
Моля ви, сметнете вие,
Колко птици там се бият?
Броят трябва ми, защото
ще им поделя зърното,
за което  край стобора
още вчера пламнал спора.

Казвате, деца: - На ТРИ
равни купчинки дели!
Идеята ви е отлична,
но не е съвсем логично,
равни дялове да дам.
Пак ще пламне боят, там!
Знам, че няма да е лесно,
ала ще разделям честно.

Малки са врабците. Жалко!
И са ТРИ  пъти по-малко
от отбора черни врани –
ТРИ пъти, по Три събрани.
А пък свраките кресливи,
да са здрави, да са живи,
повече са от врабците,
но по-малко са, горките,
от отбора черни врани-
войни смели и отбрани.
Затова така желая
общият им сбор да зная.
Искам да съм справедлива,
да греша, деца, не бива!
Докато течеше спора,
без да викам, да говоря,
аз зрънцата преброих –
СТО ТРИДЕСЕТ И ТРИ открих.
Я, кажете ми сега,
как да им ги поделя!
Всеки да си има дял-
равна част от сбора цял?
ДВАСЕТ и ЕДНО зрънца
за кой отбор да са деца?
Зърна- ЧЕТИРДЕСЕТ И ДЕВЕТ
кои бойци ще си поделят?
Купче с ШЕСТЕДЕСЕТ И ТРИ
кому да дам, дете, кажи?
Нека няма тук сърдити!
Нека радостни и сити
този кървав бой да спрат,
с песен да се разделят.               


Рецензии