Лина Костенко. Я эгоистка?

Я эгоистка?
Возможно, вы правы.
И я считала тоже так, бывало.
Уж время держит новые грехи мои,
Когда и старые ещё мне отмолить бы надо.
Я лицемерка?
Что ж, возможно, это так.
Жизнь научила маски надевать.
Чтоб выкупить покой свой за пятак
Мне приходилось иногда соврать.
Я слишком гордая?
Упряма, как ишак?
Если и так, не вам меня судить.
Я так устала от поучений и наук.
А идеально не научилась жить.
Бездушна я?
Жестокая и чёрствая?
Ну что ещё там? Это все провинности?
Я признаю, были мои слова
Бездушными, жёсткими, сухими.
Дороги были иногда кривые.
Бывало, зло за мною оставалось.
Я эгоистка?
Возможно, вы прАвы...
Святой я никогда не притворялась.
Как видишь, не судьбы подарок я.
Терпи такую или убегай быстрей.
Пока ещё не съела соли пуд с тобой я.
Замкнуться свет наглухо не успел.
...Я своевольна, острая и не терплю разлуки.
И может, от природы я немного с перцем.
Смотри-ка сам, к кому ты тянешь руки,
Чтоб не хвататься поздней за сердце.
На разных языках с тобой мы говорим.
А может, их в один объединить?
Ты мне поверь, поверь словам моим :
Ты и не сможешь бурю полюбить.

Оригинал:

Я егоїстка?
Мабуть, ви праві.
І я, бувало, думала про себе.
Тримає час гріхи мої нові,
Коли старі ще відмолити треба.
Я Лицемірка?
Що ж, можливо, й так.
Життя навчило маски одягати.
Щоб викупити спокій на п'ятак
Доводилося інколи брехати.
Я надто горда?
Вперта, як віслюк?
Якщо і ,так, не вам мене судити.
Я від повчань втомилась і наук,
А ідеально не навчилась жити.
Бездушна я?
Жорстока і черства?
Ну що іще там? Це усі провини?
Я визнаю, були й мої слова
Бездушними, жорстокими, черствими.
Були й дороги інколи криві.
Бувало, й зло лишалося за мною.
Я егоїстка?
Мабуть, ви праві...
Та я й не прикидалася святою.
Як бачиш, я — не подарунок долі.
Терпи таку, або втікай щодуху,
Поки ще ми не з'їли пуда солі
І світ не встиг замкнутися наглухо.
... Свавільна, гостра, не терплю розлуки.
Я, мабуть, від природи трохи з перцем.
Дивися сам, до кого тягнеш руки,
Щоб потім не хапатися за серце.
У нас з тобою дуже різні мови.
Чи можна їх в єдину об'єднати?
Повір мені, повір мені на слово:
Тобі не вдасться бурю покохати


Рецензии