Impromptu

                IMPROMPTU*
 
     Коли цвіте nicotiana**
     і ніби світить із туману,
     неначе спалена звізда,
     від пристрасті таємної бліда,
     і все стає тоді в останній п’яді
     покірне загадковій владі.
     І якщо ви тоді удвох із ним,
     і біля вас сіяють очі
     вогнем утаємниченим палким,
     як відблиск зоряної ночі,
     І голос милий вам звучить,
     неначе в тиші дзюркотить
     струмок чарівного фонтану,
     біжіть від цих духмяних чар,
     вони запалять у душі пожар,
     коли цвіте nicotiana.
     Коли цвіте nicotiana,
     Все, все тоді - сповна обману,
     Як затишшя фатальне неживе,
     невідворотна ночі тиша,
     коли мовчання зберігає гробове
     підступна хвиля найстрашніша.
     Ось-ось нахлине звуків рій,
     і стрепенеться думка, ніби птиця,
     і спалахне у темряві серпанок мрій
     і в тьмавих спогадах - зірниця,
     неначе раптом невідомий друг
     вам сторінки кладе до рук
     давно уже забутого роману, -
     якщо вам супокій дорожчий всіх розлук,
     нізащо не торкайтеся омани,
     коли цвіте nicotiana.

- Леся Українка
(єдиний вірш, написаний російською мовою)

- * - експромт, імпровізація;
- ** - нікотиана, нікоціяна - біла квітка, рослина тютюнових, сімейства пасльонових, розкривається уночі, має специфічний запах, так звана – «королева ночі» або «квітка сновидінь»

https://www.youtube.com/watch?v=9fyoomzcZ9o -


Рецензии