З Цар духу - проникнення духом

               
          Поет:

Є в серці, що живу заради всіх.
Живу заради слова, що готове
Із рота цівнуть на молочний шлях,
Живу — як кінь чутливий на нишлях,
Що відчуває, як говорять в небі зорі,
Й огненний птах ширяє на просторі,
І висікає іскри в пізню пору,
Зсипаючи в серця за якийсь час, —
Не зразу.
         Шлях із слова — біг до вас.—
Ніщо підзірне не пояснить
Світла далекого, що вийшло у одного
Мечем із рота; лик жахний:
З очима вічності на фоні зір,
З палаючим мечем в устах.
Стихійна правда — провід цей до яв:
Страховисько вбива не носія
Його, а близьких. 
                Рок висотного творця:
Впадеш у око — все, любов і глина:
Слабенькі духом біля сильних гинуть.

Я зміг сказати й подивитись орло
Лиш тут: твій дух не наступа на горло.
Ти чуєш вже, який глибокий спокій?
Це Бог відвідав, визначив нам строки.
Хто це пізнав — на той світ перейде.
Помовчимо: високий дух гряде.
          (Мовчать.)

Дивно Бог в мені дірку пробив:
Погляд
світла вліта
в мою тінь й опадає,
як пара і пил, й розпадається
нижче на образи — в їх тюрмі
плачеш, вбивця покинутий,
що прокинувсь: поезій не треба,
Боже, лиш повернись.
           (Мовчать.)

Всі вищі — втягуються в Погляд,
Що летить все вище і пала любов’ю,
А нижче — тіні погляду на мить.
Жорстоко геній випада в струну:
Ось забринів — це струнний погляд,
Натягнений у нескінченність, світить,
Музика ж радості втіка, бо вільна.

О, мука нескінченності співзвуч,
Як хоче дух ще вищості гармоній!

             Друг:

Вхопи нас, Боже, аби чорт нас не вхопив.
Бо вхопить — думка,
А ще нижчих — дія,
Ну, а дурні — то вже самі є пазурами.
Краще з Тобою світ утратить,
Аніж з дурними щось знайти.
Вхопи нас, Боже, в погляд грізний.

             Поет:

Бог пропіка до п’ят.
О Боже, тільки повернись!

(1990)


Рецензии