Жугьуд
Аьраблин улиъ айи заз,
Заанурин «замзам»,
Заварин ад ва намус
Гьаммишан ву жугьуд!
Жугьудрин бай жугьуд
Дюн’яйин халкьаригъ фуж ву?
Аьраб хъюгъну думу бай т1анкь ап1уз
Гюни раццариъ, Кьаркьул дагъдиъ,
Раси дерейиъ, Ифдин гъарзариъ,
Рубасдиъ, Гъалайиъ, Бендлиъ,
Гъуннаъ, Этег, Журсаъ,
Ч1ириъ, Хюряхъ, Гъуллиъ,
Яни вари Табасаран вилаятдиъ…
Амма гъабхьундар иблисдихьан…
Аьзизрикан ап1уз «ибн»,
Агъабай илт1ик1уз маллайиз,
Аьхюбал’ин улубк1уз чру хук1,
Султ хъч1юбхюз жумийиз,
Мягьямаддиз илт1ик1уз Давуд!
Заанурин Келима – Иса – жугьуд!
Вари инсаниятдин Инсан!
Эй табасаран, кудуч1в исина,
Яв кьаблиинна гъабч, бина али!
Кьаб вуяв – жугьуд, Заанури ккиву,
Чан Балин ад бадали уву заан ап1уз,
Исайин ччивар ккайи, гьаргандиз гъузуз!
Дин хъюбгънавухъ, табасаран, бин ккут1уз:
Инжил-Тора-Забур яв хабхъан хъюч1юбгъну
Кьур’ам ипнаяв гардандиъ илдандин зунжрарихьди йибт1ну,
Заануриз гъитри увухьди ап1уз ляхнар къаршу!
Заанурин Бай – Иса!
Иса – жугьуд!
Жугьудрин бай – Табасаран!
Табасаран гъюрхю Жугьуд,
Увуз ккилигурача, ухди гъач,
Гъачагъ ич гардандиан идипуз –
нач адру кач,
чав кч1ибгу ц1игъ гъипуз!
Дюн’я ккадабхъиди,
Динар, халкьар вари терг хьиди,
Амма жугьудна, жугьудрин бай гъузди
Табасарандиз завариан акв туври
Чан Веледдин велед Вуйиз дупну,
Багъри бай гъидихъу бабуси хабаъ т1аъну.
Иблисин улиъ айи заз,
Заанурин нур ва алмаз,
Заварин аьзизвал ва хазна,
Увуз аьгъю йибхь, вуйиб жугьуд,
жугьудрин бай жугьуд!
***
Аьгъдрудариз вуйи мялумат: жугьуд – миллетдин ччвур дар, хъа Заанурин Гаф тамам ап1ру вари инсанариз к1урайиб ву.
Свидетельство о публикации №117060908356