Шахраi
З провулку на вулицю завернув легковий автомобіль «Жигулі» білого кольору і зупинився біля чоловіка.
Вже пізніше, коли стала відома історія, про яку пишу, я довідалась, що водій, відкривши дверцята, запитав:
– Мужик, телевизор старый есть? Покупаем телевизоры.
– Та є. Он баба вдома. В неї спитайте. І назвавши номер свого будинку, він подибав далі.
Водій під’їхав до вказаного будинку. На сигнал вийшла літня жінка (назвемо її Ліда).
– Телевизор старый есть? – спитав її чоловік.
– Є! – бадьоро відповіла хазяйка. – Заходьте!
І вона завела гостей в будинок. Їх було двоє – чоловік і жінка. Баба Ліда провела їх у кімнату, зняла з телевізора накидку.
– Ось. Давно хотіла його продати. А скільки ви за нього дасте?
– Четыреста гривен.
– Годиться. Забирайте!
Чоловік дістав з гаманця п’ятсот гривень цілою купюрою.
– Вот. Других нет. Вы сможете дать сдачу?
– А чого ж! Та зараз!
І вона пішла в іншу кімнату. Тим часом жінка-гостя непомітно простежила, звідки баба витягла гроші, й швидко повернулася до подільника. А баба Ліда взяла сто гривень, п’ятсот доклала до всієї суми і, сховавши все під подушку, повернулась до «покупців».
– Ось. Тримайте.
– А где у Вас туалет? Вы не могли бы меня провести? – запитав у господині чоловік.
– Та чого б не могла? Можу провести. Туалет надворі. Треба тільки притримати собаку.
І вони вийшли на вулицю. Супутниця чоловіка залишилася в кімнаті, швиденько знайшла гроші (а їх було аж одинадцять тисяч; на похорон собі зібрала баба Ліда) і теж вийшла надвір.
Справу зроблено, можна їхати. Коли водій завів машину, хазяйка сплеснула руками:
– А телевізор?!
Та вони вже зрушили з місця. Тільки їх і бачили! Кинулася жінка в кімнату, а грошей немає.
Довго приходила вона до тями. Навіть МРТ довелося робити, так їй було зле.
***
Минуло три роки. Біда забулася. А нещодавно їй подзвонили і сказали, що її син збив людину насмерть. Треба внести двадцять тисяч гривень, щоб уникнути суду. На щастя баба Ліда згадала, що у сина немає ані мотоцикла, ані машини…
13. 05. 2017 рік
Світлина з інтернету
Свидетельство о публикации №117051409691
Історія знайома: видурити в людини всі її збереження. Нічого і нікого не бояться!
Не дай Бог з такими в житті зустрітися!
Дякую за мініатюру!
Валентина Лысич 09.07.2017 17:15 Заявить о нарушении
Ця історія, на жаль, не поодинока.
Людей часто підводить їхня довірливість.
Дякую за відгук! Хай все буде добре!
Надежда Крайнюк 09.07.2017 18:51 Заявить о нарушении