ПервоМАЙское...

НА ПЕРШОТРАВЕНЬ 2017 року

Хай буде завше: Солідарність!
Безмежними і Щастя, й Радість –
ці свята – сповнені Добра!
Немеркнуча – Велика Перемога!!
І ми усі – у сяйві РА!!!

Травень перший, травень другий,
біло й зелено навкруги ...
Знов прийшла знаменна дата –
це усіх трудящих Свято!

В містах й селах – мало акцій,
як раніше демонстрацій?
В людей гулянки більш в моді –
побувати на природі.

(Світлини)

Рік весняний день годує,
хоч людей він і «мордує»:
слід городи поорати,
щоб на них щось посаджати.
(Світлина оранки власного городу)

А яка Земля врожайна?
Вона завжди життєдайна:
чорнозем наш український,
що спрадавна материнський –
ткни оглоблю – верба буде!
А які трудящі люди!

(Світлина чорнозему на городі)

[Землю хочуть продавати
еМеФеФу доголжати,
у селян її забрати,
як тоді їм виживати] …?

Всі картоплю вже саджають,
дітки також помагають,
горох, капусту, буряки
і цибулю, і огірки.

Ще посіють що багато
у садку й побіля хати.

Та й дерева поливають,
бо дощу й досі нема,
щоб не сталось задарма?
Вони добре про це знають.

Вже гудуть ускрізь хрущі,
може, прийдуть ті дощі...
Бо два дощики в «маю»
й агрономи по “...” !
А як буде іще мрячка –
то й начальство лиш до ”срачки!“...
(Так народ іздавен каже,
а він скаже, мов зав’яже!)

(Світлини хрущів, бджіл, джмелів)

Уже подарено тепло –
і все навколо розцвіло:
цвітуть яблуні та вишні,
абрикоси і черешні
в зав’язі коричнуваті –
ними будемо багаті!

(Світлини з власного саду)

В казані кипить вже каша –          Сонце стало вже сідати,
ця травнева їда наша          (запах каші відчувати
(її варить наша Маша).                і пари від шашликів...)
Поруч шашличок шкварчить,             Та нема вже дураків.
комашня якась дзижчить...       Наготові – миски й ложки,
Бджоли з кельї вилітають,      зачекайте, либонь, трошки.
мед й пилок уже збирають.        Десь вишнівка забарилась,
Та і люди, мов ті бджілки, –       ледве-ледве не розлилась.
за лопати і за вилки,          Чарку хутко наливаймо,
і давай город копати:        до дна дружно випиваймо
все, що є, на нім саджати...        і ВКРАЇНСЬКУ – ЗАСПІВАЙМО...!...
(Світлини)
ХАЙ БУДЕ ЗАВЖДИ ПЕРШОТРАВЕНЬ,
ЩО ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ ВІДДАВЕН ...!...

Писано 30 квітня; 1-2 травня 2015 р. м.Київ-с.Хмелів-х.Заклимок на Роменщині
Оновлено 1-9 травня 2016 р. 
Дописано, світлинино та редаговано 02 травня 2017 року. Хмелів на Сумщині
Світлини автора ...


Рецензии