Ты вышла на первое место

You came in the first place
by number of dedications
I am not afraid of arrests,
or political suppressions.

Poetry - is freedom,
It conqueres any cage,
but it will catch in its nets
stronger than money and fear.

You came out on top,
and it has frightened me,
But it's a lovely thing
what has daunted the world.

Now I manage the word,
as if my own flesh,
it is - special, again,
as super-idea grade.

I wanted to write the lyrics,
but you see - it is too late,
with each age we are cleaner,
though the world more disgraced.

***

Ты вышла на первое место
по количеству посвящений,
и не мне бояться арестов,
политических запрещений.

Поэзия - это свобода,
она побеждает клетки,
но в сети свои уловит
сильнее, чем страх и деньги.

Ты вышла на первое место,
и это меня пугало,
Но есть особая прелесть
в том, что мир укрощало.

Теперь я владею словом,
как плотью совей владею,
и это - вторично, особо,
как уровень сверх-идеи.

Хотелось писать лирично,
но видишь - уже поздно,
мы с каждым веком все чище,
хоть мир все более грозный.


Рецензии