Кога претрчува срна и ли елен

Автор: проф.Христо Петрески, Македония
Превод: Генка Богданова

Не е среќа
Ако срната
Избега од пред устата
На песот

Ниту е среќа
Ако срната
Одвај се измолкне
Од вилиците
На песот

Но можеби е најголема среќа
Ако срната воопшто не го сети мирисот
На отворената
Ниту ја допре влагата на гнасната уста
На загарот кој дури тогаш ќе узнае
Дека е среќа кога претрчува срна и(ли) елен...


КОГАТО ИЗБЯГАТ СЪРНА  И / ИЛИ / ЕЛЕН
Превод от македонски на български език: Генка Богданова


Не е щастие
ако сърната
се изплъзне изпод устата
на кучето.

Нито е късмет,
ако сърната
едва се измъкне
от челюстите
на кучето.

Но може би най-голямото щастие е,
ако сърната изобщо не запомни
миризмата на раззиналата паст,
нито докосне влагата на гнусната уста
на хрътката, която само тогава ще разбере:
това е щастие - когато избяга сърна и (ли) елен ...


Рецензии