Наметнуванье

НАМЕТНУВАЊЕ
Автор: Весна Мундишевска (Македония)

Крај брегот
раскошно
танцуваа
лебеди
една група.

Им влета
искубана
пајка -
била
најлична чупа.

Ги убедуваше
дворецот
дека
им е
бедна шупа.

Им сервира
луксузен
ручек – 
нејзина
попара-супа.

Го меркаше
тронот
јуришајќи
слепо
прекутрупа.

Ја прочитаа
провидната
лебедите –
й дарија
казнена клупа.


НАЛАГАНЕ
Автор: Весна Мундишевска-Веляновска (Македония)
Превод от македонски език: Генка Богданова (Болгария)

Край брега
разкошно
танцуваха
лебеди
една група.

Вмъкна се
проскубана
патка –
била
най-личната мома.

Убеждаваше ги,
че дворецът
им е
сиромашка дупка.

Сервира им
луксозна
вечеря –
нейната
попара-супа.

С поглед
към трона,
се юрна
сляпо,
направо
през трупове.

Разбраха
намеренията й
лебедите
и  дариха й
наказателна скамейка


Рецензии