Разделяй и владей! ,басня

Автор: Генка Богданова

В държавната гора обширна
живееха си кротко, мирно –
като мили братя и сестри –
стадо нежни, пъргави Сърни
с водача си Елен – добър, но строг
и Козелът – снажен, виторог,
водач на стадото си от  Кози –
дружки смели, мили и добри.
Живееха добре, задружно.
Услужваха си, щом е нужно.
Тревица заедно пасяха
и заедно се веселяха.
Дружно те посрещаха  скръбта,
дружни бяха после в  радостта.
Да, те бяха от различен род,
но сред горския добър народ
живееха си те сплотено,
тихо, кротичко и почтено.
Ала  случи и с  тях бедата!
Домъкнала се бе в гората
коварна чужденка – Хиена -
свадлива, много непочтена,
злобна, нагла и крадлива,
и интригантка  бе лъжлива…
Та, щом в гората тя пристигна,
коварната си цел постигна -
дружбата красива  да смути
между тези  съседи добри.
С усмивка хитра на устата
потропа първо на вратата
на нашите Кози игриви:
- Привет на вас, благочестиви
и най-достойни във гората!
Макар, че съм ви непозната –
още чужденка за този лес,
приносител съм на чудна вест.
Чух, ще има избори у вас
за нова, по-достойна власт.
Сред кандидатите безбройни,
безспорно е, сте най - достойни!
Да,  Козелът, вашият водач,
не е като Елена - "Рогач"!
Козите всеки уважава.
На вас се падат чест и слава!
Така Хиената поквари
умът на тези бедни твари.
След туй отби се при Сърните
и тук повтори тя лъжите,
че е Елена най-достоен,
прочут навред с духа си боен,
с осанка горда, с красота
и роден нарочно за властта.
Не е като Козела гаден,
надут, неук, вонящ и гладен...
С лъжи Елена тя  омая,
с Козела скара ги накрая.
До вчера - пример за другарство,
днес вече  - жертви на коварство,
те превърнаха се в зверове
и дори в заклети врагове…
А докато те враждуват,
оплюват се, или воюват,
тук, в  спокойната на вид гора
тихо, тихо се смени властта.
Сдоби се със  царския венец
самозванец подъл – чужденец .
Пи –ар бе хитрата Хиена
за интриги  тук внедрена.

„Разделяй братя и владей!”  -
девиз на не един злодей
от миналото, а и днес,
владял народа ни злочест.
Но не за подлото коварство
на чуждите говоря аз.
Боли, че братство и другарство
ний често жертваме за власт!



Рецензии