Изворът на мъдростта, автор Генка Богданова
ГЕНКА БОГДАНОВА/ ЯМБОЛ
На полянка, сред горичка, За послушните дечица
край бълбукаща рекичка, купи медена росица.
под глогинка разцъфтяла, За мъжът си взе бастун
чудна къща се е свряла. от мустаче на ластун.
Скромна е като калинка. Шапчица от незабравка
Има прелестна градинка, купи за сестра си Здравка
с люлки от треви зелени, и букетче цъфнал лен
нощем нежно осветени за рождения й ден.
от фенерчета – светулки. А за себе си - наметка
Там щурчета със гъдулки купи от една съседка.
пеят сладко чудни песни Тръгна тя да се завръща
за стопаните чудесни – с даровете в свойта къща.
Мравчо, леля Мравулинка Но във кошницата стара
и за цялата дружинка много тежък е товара,
от дечица работливи – да го вдигне сили няма.
мили, кротки, обичливи. Леле, че беда голяма!
Вчера мама Мравулинка, Праща бърза телеграма
със чадърче от латинка до семейството голямо:
и с ботушки от шушулка, „Искам помощ! Време няма.
кипра като млада булка, На пазара чакам. Мама. „
грабна кошницата стара Тичат с тънките крачета
и потегли към пазара десет пъргави момчета,
на съседната поляна. седем дъщерички мили
Прясна стока рано, рано като птички лекокрили.
ранобудните стопани На пазара запъхтени
са донесли от полето. спряха с бузки зачервени.
Вдигат врява до небето. А до кошницата стара,
Конкуренция – жестока. натежала от товара,
Всеки хвали свойта стока. се усмихва Мравулинка
Мама Мравулинка спира на работната дружинка.
и подаръци избира Към децата се навежда
за семейството си драго. и съвети тя нарежда:
Бързо в кошницата слага - Мили мои, запомнете,
тежко зърно от пшеница, дружни винаги бъдете!
два сухара от трошица С дружни сили планината
и листенце див пелин – вдигаме на рамената.
дар за дядо Мравулин.
Свидетельство о публикации №116120200218