Изворът на мъдростта, Автор Генка Богданова

КРАЙ ПОТОКА
/ Не бъди лош, ако искаш да са добри с тебе!

Край на този дълъг ден!
Ето ме при теб и мен!
Слънчо в облаче се скрива
и се кани да заспива.
Спят в гнездата всички птички.
Ние с тебе сме самички.
Хайде, баба прегърни,
 приказките  слушай ти!

Във гората край потока
 лежи Вълчо „Кръволока”
На тревата се прострял,
пъшка, сякаш е преял.
От глад коремът му къркори.
Чуди се какво да стори?
Две недели не е ял
и съвсем е отмалял.
Пред очите му чернее,
а кръвта му леденее.
-  Ясно е, че ще се мре!
Тука ще е най- добре.
Тъкмо Вълчо туй си рече,
чу се плясък недалече.
Спуснаха се сред потока
три охранени патока.
Пляскат весело с крилата
и цамбуркат във водата.
Гмуркат се и леко плуват...
- Апетитни ми се струват! –
радостно вълкът подскочи
 и за лов зъби наточи.
- Сбогом , мъки! Сбогом, глад!
Ей го вкусният обяд!
Ала ето – пак беда!
В най- дълбоката вода
пустите патоци газят.
Бързеите там ги пазят.
Кумчо – Вълчо е ловец,
но не е добър плувец.
Чуди се, какво да прави?
В бързея ще се удави.
Във върбите той се крие,
иде  му от глад да вие.
Гледа, нещо се чернее.
Да, водата пън люлее, 
а  пък той нататък плува ,
дето патките лудуват.
Ще затвори той очи,
на пъна ще се качи,
върху него ще притихне,
и преди дори да кихне,
ще го отнесе потока
до онези три патока.
- Да рискувам май си струва?
После сладко ще пирувам.
Стисна Кум – Вълчан очи,
скочи в буйните води,
но дървото не достигна.
Вой ужасен Вълчо вдигна.
Рита с лапите космати,
но потъва във водата.
Тегли го натам юнашки
рунтавата му опашка.
Още миг – ще се удави!
 Ала клюнове корави
за ушите го подхващат,
през вълните го поклащат...
Три патока го понасят,
на брега го те изнасят.
Там го просват на земята
и му веят със крилата,
после сянка му намират
и с крака го масажират.
Но Вълка лежи примрял –
хем удавен, хем – не ял.
Спуснаха се три патока,
гмурнаха се във потока,
тлъсти риби наловиха
и удавника гостиха.
Приказката свършва тука,
но отново със поука:

ДАЖЕ НА ВРАГА СИ ТИ
ВЪВ БЕДАТА ПОМОГНИ!
А  ДОБРОТО ЗАСЛУЖАВА,
КОЙТО ДОБРО ПОДАРЯВА!


Рецензии