Скiфи
Мільйони - вас. Нас – тьми, і тьми, і тьми.
Давайте, бийтеся із нами одержимо!
Так, скіфи - ми! Так, азіати - ми,
З розкосими і жадними очима!
Для вас - століття, а для нас - єдиний час.
Ми, як послужливі холопи,
тримали щит між двох ворожих рас
монголів і Європи!
Віки й віки старий ваш горн кував
і заглушав громи лавини,
і казкою живою був для вас провал
і Лісабона, і Мессіни! *
Ви сотні років озиралися на Схід,
збирали й плавили всі наші перли,
глузуючи, війни плекали плід,
щоб показати нам гарматні жерла!
Ось – термін і настав. КрилАми б'є біда,
і кожен день образи множить,
та день такий прийде, що змиє, як вода
всіх ваших Пестумів**, так бути може!
О, світ старий! Допоки ти не згиб,
допоки мукою солодкою томишся,
Спинись, премудрий, як Едіп,
що перед Сфінксом древнім зупинився!
Росія - Сфінкс! Сумна і радісна в той час ,
і чорною спливаючи вже кров'ю,
вона вдивляється й вдивляється у вас
із ненавистю, і з любов'ю!
Любити так, як любить наша кров,
ніхто із вас давно не любить!
Забули ви, що в світі є любов,
яка пече нас всіх і губить!
Ми любимо усе - і жар холодних чисел,
і дар господнього знамення,
нам зрозуміле все - і гострий галльський смисл,
й німецький хмурий геній ...
Ми пам'ятаємо усе - паризьких вулиць ад,
венеціанську прохолоду,
гаїв лимонних дальній аромат,
і Кельна димного негоду ...
Ми любимо і плоть, і колір плоті, її смак,
задушливий і смертний плоті запах ...
Чи будемо ми винні, коли хрусне ваш кістяк
в важких і ніжних наших лапах?
Схопившись за вуздечку, звикли ми
у граючих коней завзятих
ламати коням їх важкі хребти
і норовливих всіх рабинь скоряти...
Прийдіть до нас ви! Від жахів війни
в обійми наші мирні без сум'яття!
Не пізно поки, меч старий - у піхви без вини,
товариші, ми станемо як браття!
А якщо ні – втрачати звикли ми весь час,
і нам доступне віроломство!
Віками буде проклинати вас
беззахисне ублюдкове потомство!
Ми широко по нетрях і лісах
перед Європою багатоликою
розступимось! І азіатською до вас
своєю обернемось пикою!
Ідіть усі, ідіть аж за Урал!
Ми місце очищаємо для бою
машин сталевих, де панує інтеграл
з монгольсько-дикою ордою!
Самі ж ми, відтепер, для вас - не щит,
самі не вступимо у бій ми одержимо, -
лише подивимось, як смертний бій кипить,
вузькими жадними очима.
Не зрушимо, коли і лютий гун
кишені трупів буде вивертати ласо,
міста палити, і до церкви зажене табун,
і брата білого засмажить м'ясо! ..
То ж схаменися, світ старий! Іди на злет.
На братський цей бенкет труда і миру,
востаннє на братерський світлий цей бенкет
вас варварська скликає ліра!
- Олександр Блок
Пестум - Посейдонія (лат. Paestum, греч. Poseidon;a,) - сучасне Песто, Pesto), древнє місто на південному заході Італії,
Крилами б'є біда - відсилання до «Слова о Полку Ігоревім» - «Обида встала в силах Даждьбожьего внука, вступила девою на землю Троянову, взмахнула лебедиными крылами»
Провал Лісабона і Мессіни - маються на увазі Лісабонський (1755) і Мессинський землетруси (1908)
Свидетельство о публикации №116112903042