ЩIэныгъэ

Си къэру мащIэмкIэ си бынхэр щэзгъаджэм
Iулъхьэ стау жысIэм сэ сытхьэгъэщщIщ,
Зэзэмызэхэ сызышхукIами-
Тхьэ лъажIэм сыкъмщIэу ар сэ щэхущ.
ЩIэныгъэм нэхъыфI зэрыщымыIэр
Сэ си адэщхуэм кьыжиIэрейт,
Ар зэман гугъум хамылъхуау щытами:
Адыгэ академик, абы къищIыкIынт!
Жэмыхъуэ Хьисэ и кIуэцI къикIахэр
Къуажэр къехъуапсэу щIыху щыпкъэ хъуахэщ,
Си анэшхуэ Нурэ "кулыкым" ипхъур
Емыджарэ пэт, гъэщIэгъуэну-
                ущыякIуэмхуэт.
Еджахэмрэ, емыджахэмрэ
             бгы якум зэрыдэлъыр,
Ахэм къалъхуахэм хьэкъ щащIыфащ,
Я хъыджэбз закъуэ ФэтIимэт апхуэдэу
                Iущти.
Счет идзыу правленэм щIэсу щытащ.
Ар къуажэ дэсхэм яфIэтелъыджэт?!
-Умар Жэмыхъуэр тху защIэкIэ еджэрт,
Дунейм сыжIащIэу сыкъытехьау.
А зэманым бэлыхъу хъзрыжым сырыIэт:
А джыдэ гъатхэу хуэмывауэ щытамэ.
Хъунут мазитIкIэ иджыри зысIэжьэ.
Къуэшрекъуэр жIащIэу зэрымыунар
      сэ къыщысщIам-
                згъэсэну кIасэт.
Бгы лъапэм щIэт ди унэ кIыхьым
ЩIэчэимыIэу щIихухэр щыжэкIурт,
Ди гъуэнэгъу Куж Мусэ
Пщыхьэщэ хъурэ къекIужкIым
Папэшхуэрэ абырэ хъыбар куэд жаIэрт.
Ахэр зэхэжхыну ахъшэ жуасэт
Шыпсэ щыжаIэкIи ефIэфIыу седаIуэрт.
Iэщ гьэзэщIэныр си ищэм къыдэхуэу
ЩIалэ тыкъыр сэ сыщыхъуам,
Гагариныр космосым лъэтэм лъэтакIэт,
Куж Муси къалэр псэупIэ ящIат.
С адэшхуэ Хьисэ ар игъэщIагъуэт
И гъуэгъуам и щхьэр игъейт,
ЛIэмэ здахьым щымыIэ игугьэу
Мусэ и Iуэхум игъэкIеIтейт?
Дыщэ медалкIэ школыр къиухри
Мэзкуу Умар аджакIуэ кIуат,
Гугъусхьри хьэзабри зэу къытексыжьри,
Абы щеджэ мыхъуу къиръэзэжат.
Дапхуэдизу сымыпсынщIами
Сэ си адэшхуэм сырыгъэфIэнт,
Дауи сыщIэхуэрэт, абы я тэмакъым,
Ещхъ сызэрыхъужынур ищIэу къыщIэкIынт?!


Рецензии