В огромном городе моем -ночь... М. Цветаева, пер
Из дома сонного иду - прочь.
И люди думают: жена, дочь, -
А я запомнила одно: ночь.
Июльский ветер мне метет - путь,
И где-то музыка в окне - чуть.
Ах, нынче ветру до зари - дуть
Сквозь стенки тонкие груди - в грудь.
Есть черный тополь, и в окне - свет,
И звон на башне, и в руке - цвет,
И шаг вот этот - никому - вслед,
И тень вот эта, а меня - нет.
Огни - как нити золотых бус,
Ночного листика во рту - вкус.
Освободите от дневных уз,
Друзья, поймите, что я вам - снюсь.
M. Tsvetaeva
In this huge city of mine - night.
From the dark, sleepy home I take - flight.
All think: a wife is trying to - hide.
But I remember just one thing - night.
The July wind is sweeping my - way.
Somewhere a tune is dying - away.
This night the wind will sing its song till - day
And through my thin chest make my soul - sway.
A poplar. In a window a - light.
A church bell. Flower in my hand held - tight.
And none can hear my light step - behind.
And I am nowhere, but my shadow is - bright.
The lights - a string of golden beads' gleam,
The taste of a leaf on the lips - dim.
Do set me free from the day's rim,
Friends, understand that I am your - dream.
Свидетельство о публикации №116040208858