Розумна Оса

    Байка

Чи на галявині,чи на якомусь пустирі,
Стояв там вулик на покинутім дворі.
Хоч вулик той і не якась краса,
Та запримітила його одна Оса.
Собі сказала: - Тут я поселюся,
Тут пожирую і повеселюся!
Сказала і зробила,
І в вулику своє кубло змостила.
Але ж вона, бач, не якась Кобила.
Тут треба до- о- бре працювати,
Та рук і сили докладати.
А працювать вона
Не звикла,та й не хоче,
Других же, задовбе і замороче.
І от які там почалися чудеса,
Бо ж керувала вуликом Оса.
По перше, та Оса набрала собі Мух,
Таких добря-я-ячих цокотух,
Набрала Бджілок для трудів,
А для розваги - Шершнів, Трутнів,
Таких же, як сама, безпутніх.
І закипіла в вулику робота,
Така, що бджілок тих бере нудота.
А що ж Оса? Перед всима, вона
Хизується, та звисока несеться,
Та знають Бджілки всі,
Що з вулика вона "пасеться".
Сама ж склизенька, як Налім.
І тут не гріх сказати по-між тим:
Перед начальством - перший підлабузник,
Бо ж вулик, то її життя союзник.
Щоб жити в вулику і добре їсти й пити,
Джмелям потрібно добре послужити,
На задніх лапочках ходити,
І їм співати діфирамби,
Бо ж, як інакше - буде амба!
Оса методою своєю керувала,
Бо мала рівні, що язик, що жало.
І знайде та Оса якусь причинку,
Шоб вжалити Бджолу в саму печінку.
Та і цього Осі покажеться замало,
Вона добавить язиком, бо він
Такий же гострий, як і жало.
І завела Оса таку там колобродь!
А вже, що вередлива, та брехлива...
Не доведи Господь!
Пригнуться Бджілки, вмиються сльозою,
І далі носять мед затюкані Осою.
Так ціле літо Бджілки там трудились,
По осені всі "по трудах" нагородились.
Оса спочатку Шершню премію дала,
За те, що справно вів її діла.
А потім премії пороздавала Мухам,
Що без кінця дзижчали їй хвалу у вуха..
Та ще вона нагородила Трутнів,
Наче б то ті носили мед, як путні.
І все Оса тут толком вирахує, зваже:
Тим Бджілкам, що носили мед, "спасибі" каже.
Але ж "спасибі" діткам не покажеш,
І їм на хліб оте "спасибі" не намажеш.
І як там не крутити, як там не торочить,
А діточки всерівно їсти хочуть.

            * * *

А я дививсь на вулик той, і носом чув здаля:
- Гай- гай! Не медом пахне звідтіля!

      29.03.2016р. 19:03.










































 


Рецензии