222. Василь Стус. Еще набухнет соком ветвь?..

Еще набухнет соком ветвь?
Тепла достанет ли земле
И запаруют косогоры?
Еще иван-чай зацветет?
Иль снова вьюга заметет
По серо-черным коридорам?
Увижу ли, когда ручьи –
Сильней, напористей, шумней –
С горы низринутся в долину?
Кошурки вербовые мне
Согреют сердце на чужбине –
Я их дождусь? Дождусь иль сгину?
Увижу ли кульбабы цвет?
И белы ночи? Перелет
Гусей и уток, кряквы дикой?
Иль, может, пара черных брам
Замкнет уста мне?  Это с нами
Случиться может в миг единый.
А уж как лета я дождусь  -
Рвану по сопкам, упаду
Лицом в траву – рыдать я буду.
Что вот, еще одна весна,
Пусть и убога, да красна
И до ареста в день мой судный.

Чи набрунькується гілля,
Чи встигне вгрiтися земля,
Чи запарують косогори?
Чи iван-чай ще зацвiте?
Чи знову хуга замете
По сiро-чорних коридорах?
Чи вздрiю ще, коли струмки –
Тугi, напористi, шумнi –
З гори прорвуться на долину?
Вербовi котики менi
Зiгрiють серце в чужинi –
Я дочекаюсь їх чи згину?
Чи ще кульбаби вздрiю цвiт
I бiлi  ночi? Перелiт
 Гусей, качок, урочих крижнiв?
Чи може кiлька чорних брам
Склеплять уста менi? Затям –
Це може статись в кожнiм тижнi.
А вже як лiтечка дiжду –
Гайну по сопках, упаду
Лицем в траву – ридати буду.
Що ще одна менi весна
Хай i убога, та красна
I до арешту  i до суду.


Рецензии